Talous

Matti Vanhanen puhui sähköautojen puolesta

Kuva: Bloomberg

Pääministeri Matti Vanhanen esitti käyttövoimaveron, eli niin sanotun dieselveron poistamista sähköautoilta Vaasan asuntomessujen energiatehokkuusseminaarissa.

- Nyt on selvitettävä Suomeen sopivia keinoja sähköautomarkkinoiden kasvamiseksi myös meillä. Kysymystä käsitellään parhaillaan hallituksen ilmasto- ja energiastrategian valmistelun yhteydessä. Mielestäni keskeisintä on harkita ensitilassa käyttövoimaveron poistamista sähköautoilta, Matti Vanhanen sanoi puheessaan.

Dieselveron poistoa on toivonut muun muassa suomalainen Sähköautot - Nyt. -yhdistys, joka puuhaa litiumakuilla varustettua sähköautoa markkinoille vuoden loppuun mennessä.

Pääministerin on vaikea löytää perusteita veron voimassaololle. Suomi ei saa jäädä sivustakatsojaksi kehityksessä, missä monet muut maat ovat lähdössä aktiivisesti edistämään sähköautojen lisäämistä, hän tähdensi.

Sähköauto säästää pitkän pennin

Sekä bensalla että sähköllä toimivat hybridiautot maksavat vielä Vanhasen mukaan hieman bensa-autoa enemmän, mutta öljyn hinnan noustessa "kukkaro kiittää fiksusta valinnasta joka kerta, kun tankkaa huoltoasemalla".

- Ja viime syksyn autoverouudistus laski hybridiautojen hintaa jopa 6000-8000 eurolla, Vanhanen korosti.

Pääministeri odottaa markkinoille pian sähköverkosta suoraan ladattavia sähköautoja, joiden latauskohtainen ajomäärä sähköllä nousee jo lähelle sataa kilometriä. Sähkön loppuessa moottori siirtyy automaattisesti käyttämään polttonesteitä.

Polttonesteisiin verrattuna kustannukset jäävät ministerin mukaan jopa 10-20 prosenttiin nykyisten polttonesteiden hintaan verrattuna siinäkin tapauksessa, että autoissa käytettäisiin sähköä, joka on tuotettu kalliimmistakin uusiutuvista energianlähteistä.

- Autojen moottoriteknologiaa kehitetään nyt kaikkialla, polttoaineisiin tulee vaihtoehtoja, biopolttoaineet yleistyvät, autojen keskikulutus laskee ja erityyppiset sähköautot tulevat markkinoille nopeammin kuin uskomme, Vanhanen vakuutti valtioneuvoston mukaan.

Epäilyjä ja avauksia

Kaikki eivät tosin ole vakuuttuneita biopolttoaineiden tuotannon ympäristöystävällisyydestä. Sähköautojen suurta läpimurtoa on puolestaan odotettu vuodesta toiseen, ja isot autovalmistajat ovat lupailleet  sähköautoja markkinoille aina "muutaman vuoden päästä",  Sähköautot - Nyt. kritisoi helmikuussa.

Viime aikoina on kuitenkin nähty arviolta merkittäviäkin avauksia maailmalla. Portugali esimerkiksi allekirjoitti Renaultin ja Nissanin kanssa suunnitelman maanlaajuisen sähköautojen huoltamoverkon rakentamiseksi. Samankaltaista liikehdintää on ollut myös ainakin Yhdysvalloissa.

Pääministeri Vanhasen mukaan tavoitteena tulee olla, että autokannan uudistuessa merkittävä osa uusista autoista on jo lähivuosina Suomessakin ladattavia sähköautoja.

Lue kommentit (11)

Pääministerin on vaikea löytää perusteita veron voimassaololle. "Suomi ei saa jäädä sivustakatsojaksi kehityksessä, missä monet muut maat ovat lähdössä aktiivisesti edistämään sähköautojen lisäämistä"...
Jostain luin joskus, että japsit tehtailivat jo vedellä käyvää vetyautoakin. Tuohan nyt olisi (kai?) paras vaihtoehto kaikista. Osaako joku sanoa, että menikö ko. projekti puihin vai miksei siitä ole...
Sähköauton ongelma on litium-ion -pohjaiset akut (Li-ion & Li-Po). Litium-pohjaiset akut vanhenevat käytit tai et, ja muutaman vuoden päästä niiden varauskyky on olematon. Samoin kylmäkeston kanss...
En ole huomannut omassa 4 vuotta vanhassa kännykän akussa minkäänlaisia hiipumisen merkkejä, joten mikseivät toimisi autossakin.
Sanotaan vain että aikamoista tulevaisuuden businessta autovalmistajille myydä korvausakkupaketteja 3000€ hintaan per auto kahden vuoden välein + normihuollot.Ensinnäkin sähkö ei ole läheskään niin ka...
Hybridi autot ovat täyttä pelleilyä, pelkkä myynti kikka
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
 1. 1.

  Windows 10:n päivitystoiminto voi tehdä koneesta käyttökelvottoman

 2. 2.

  Pettääkö puolisosi "eettisesti"? Palvelulla jo 150 000 käyttäjää

 3. 3.

  HP:ltä juro pukeutumiskäsky – Suomessa firma ei ui liiveihin

 4. 4.

  Windows 10 vie wlan-salasanasi Microsoftin palvelimelle

 5. 5.

  Väite: 95 % Android-puhelimista vaarassa – murrettavissa käyttäjän huomaamatta

 6. 6.

  Vuotanut vakoiluohjelma vääriin käsiin: Näin tarkistat oman koneesi

 7. 7.

  Onko Nokian karttojen kohtalo "malli Symbian"?

 8. 8.

  Varoitus Otaniemestä: "Tappajarobotit" alentavat sodan kynnystä

 9. 9.

  Soneralta datakeskus vanhaan autokauppaan kahdessa vuodessa

 10. 10.

  Facebookin ja Nokian Internet.org avautuu kaikille operaattoreille

Näytä lisää
 1. 1.

  Googlelta tervetullut uudistus: Ei enää plussapakkoa

 2. 2.

  Varoitus Otaniemestä: "Tappajarobotit" alentavat sodan kynnystä

 3. 3.

  Onko Nokian karttojen kohtalo "malli Symbian"?

 4. 4.

  Windows 10 vie wlan-salasanasi Microsoftin palvelimelle

 5. 5.

  Bitcoineista tuli kiristäjien valuutta

 6. 6.

  LinkedIn perääntyi – osoitehamstraus onnistuu taas

 7. 7.

  HP:ltä juro pukeutumiskäsky – Suomessa firma ei ui liiveihin

 8. 8.

  Ei ihan näpertelyä: iPhone-väärentäjillä oli oma tehdas

 9. 9.

  Facebookin ja Nokian Internet.org avautuu kaikille operaattoreille

 10. 10.

  Vuotanut vakoiluohjelma vääriin käsiin: Näin tarkistat oman koneesi

Näytä lisää
Siirry täysversioon