Uudistus Mitä pidät uudesta mobiiliversiosta? Anna palautetta Lue lisää
Talous

Matti Vanhanen puhui sähköautojen puolesta

Kuva: Bloomberg

Pääministeri Matti Vanhanen esitti käyttövoimaveron, eli niin sanotun dieselveron poistamista sähköautoilta Vaasan asuntomessujen energiatehokkuusseminaarissa.

Tuomas Linnake

- Nyt on selvitettävä Suomeen sopivia keinoja sähköautomarkkinoiden kasvamiseksi myös meillä. Kysymystä käsitellään parhaillaan hallituksen ilmasto- ja energiastrategian valmistelun yhteydessä. Mielestäni keskeisintä on harkita ensitilassa käyttövoimaveron poistamista sähköautoilta, Matti Vanhanen sanoi puheessaan.

Dieselveron poistoa on toivonut muun muassa suomalainen Sähköautot - Nyt. -yhdistys, joka puuhaa litiumakuilla varustettua sähköautoa markkinoille vuoden loppuun mennessä.

Pääministerin on vaikea löytää perusteita veron voimassaololle. Suomi ei saa jäädä sivustakatsojaksi kehityksessä, missä monet muut maat ovat lähdössä aktiivisesti edistämään sähköautojen lisäämistä, hän tähdensi.

Sähköauto säästää pitkän pennin

Sekä bensalla että sähköllä toimivat hybridiautot maksavat vielä Vanhasen mukaan hieman bensa-autoa enemmän, mutta öljyn hinnan noustessa "kukkaro kiittää fiksusta valinnasta joka kerta, kun tankkaa huoltoasemalla".

- Ja viime syksyn autoverouudistus laski hybridiautojen hintaa jopa 6000-8000 eurolla, Vanhanen korosti.

Pääministeri odottaa markkinoille pian sähköverkosta suoraan ladattavia sähköautoja, joiden latauskohtainen ajomäärä sähköllä nousee jo lähelle sataa kilometriä. Sähkön loppuessa moottori siirtyy automaattisesti käyttämään polttonesteitä.

Polttonesteisiin verrattuna kustannukset jäävät ministerin mukaan jopa 10-20 prosenttiin nykyisten polttonesteiden hintaan verrattuna siinäkin tapauksessa, että autoissa käytettäisiin sähköä, joka on tuotettu kalliimmistakin uusiutuvista energianlähteistä.

- Autojen moottoriteknologiaa kehitetään nyt kaikkialla, polttoaineisiin tulee vaihtoehtoja, biopolttoaineet yleistyvät, autojen keskikulutus laskee ja erityyppiset sähköautot tulevat markkinoille nopeammin kuin uskomme, Vanhanen vakuutti valtioneuvoston mukaan.

Epäilyjä ja avauksia

Kaikki eivät tosin ole vakuuttuneita biopolttoaineiden tuotannon ympäristöystävällisyydestä. Sähköautojen suurta läpimurtoa on puolestaan odotettu vuodesta toiseen, ja isot autovalmistajat ovat lupailleet  sähköautoja markkinoille aina "muutaman vuoden päästä",  Sähköautot - Nyt. kritisoi helmikuussa.

Viime aikoina on kuitenkin nähty arviolta merkittäviäkin avauksia maailmalla. Portugali esimerkiksi allekirjoitti Renaultin ja Nissanin kanssa suunnitelman maanlaajuisen sähköautojen huoltamoverkon rakentamiseksi. Samankaltaista liikehdintää on ollut myös ainakin Yhdysvalloissa.

Pääministeri Vanhasen mukaan tavoitteena tulee olla, että autokannan uudistuessa merkittävä osa uusista autoista on jo lähivuosina Suomessakin ladattavia sähköautoja.

Lue kommentit (11)

Pääministerin on vaikea löytää perusteita veron voimassaololle. "Suomi ei saa jäädä sivustakatsojaksi kehityksessä, missä monet muut maat ovat lähdössä aktiivisesti edistämään sähköautojen lisäämistä"...
Jostain luin joskus, että japsit tehtailivat jo vedellä käyvää vetyautoakin. Tuohan nyt olisi (kai?) paras vaihtoehto kaikista. Osaako joku sanoa, että menikö ko. projekti puihin vai miksei siitä ole...
Sähköauton ongelma on litium-ion -pohjaiset akut (Li-ion & Li-Po). Litium-pohjaiset akut vanhenevat käytit tai et, ja muutaman vuoden päästä niiden varauskyky on olematon. Samoin kylmäkeston kanss...
En ole huomannut omassa 4 vuotta vanhassa kännykän akussa minkäänlaisia hiipumisen merkkejä, joten mikseivät toimisi autossakin.
Sanotaan vain että aikamoista tulevaisuuden businessta autovalmistajille myydä korvausakkupaketteja 3000€ hintaan per auto kahden vuoden välein + normihuollot.Ensinnäkin sähkö ei ole läheskään niin ka...
Hybridi autot ovat täyttä pelleilyä, pelkkä myynti kikka
Lue lisää ja osallistu keskusteluun
 1. 1.

  Veikon Kone heräsi henkiin myös verkkokauppana

 2. 2.

  Karttaleikin pimeä puoli: Lapset paikannettavissa Google-karttahaulla

 3. 3.

  Professori pelkää: Ihmiset "täysin puolustuskyvyttömiä" tappajarobottien edessä

 4. 4.

  Tässäkö suomalaisten seuraava iso juttu? Kasvuennuste 1000 %

 5. 5.

  Sirualalla jättikauppa – yksi mies voi saada valtavan kultaisen kädenpuristuksen

 6. 6.

  Ilmainen vpn vei 9,7 miljoonaa konetta konnien käyttöön

 7. 7.

  Ranteista räjähti sota: "Viitteitä taitavasta masinoinnista"

 8. 8.

  Helppo niksi: Näin estät iPhonen sammutuskiusan

 9. 9.

  GoPro nousee omille siivilleen

 10. 10.

  Google ehostaa offline-kartat – ja varastaa Nokian kilpailuvaltin

Näytä lisää
 1. 1.

  Angry Birds yhdistettiin wlan-seurantaan: "Emme kerää tietoja"

 2. 2.

  Google ehostaa offline-kartat – ja varastaa Nokian kilpailuvaltin

 3. 3.

  Ei niin nopeasti: Uusi Android hillitsee sovellusten tietojanoa

 4. 4.

  Valta vaihtui – onko nyt verkkovalvontalain aika?

 5. 5.

  Haittaohjelma iskee kuvasta – tekniikkaa esiteltiin jo

 6. 6.

  Kaatuiko iPhonesi arabiaviestiin? Siri pelastaa

 7. 7.

  Viranomaiset aikovat puuttua: Google kiertää unohduspakkoa

 8. 8.

  Professori pelkää: Ihmiset "täysin puolustuskyvyttömiä" tappajarobottien edessä

 9. 9.

  Huumeita ja murhien tilauksia: Netin väitetty suurkonna tuomiolla

 10. 10.

  Näin toimii Googlen uusittu kuvasovellus

Näytä lisää
Siirry täysversioon